Najczęstsze niedobory witamin i minerałów u młodzieży

Obecnie tematyka zdrowego żywienia stała się niezwykle popularna na całym świecie. Dieta, jej mankamenty, a także sposób w jaki jemy stały się tematami dyskusji i rozważań najpopularniejszych specjalistów. Szczególnie często podejmowanym zagadnieniem pozostają kwestie żywieniowe dzieci i młodzieży, których odżywianie powinno przyjmować charakter nietuzinkowy. Wynika to z faktu, że poszczególne grupy wiekowe mają odrębne zapotrzebowania, oczekiwania i uwarunkowania co do pokarmów i ich właściwości. Dzieci i młodzież w sposób szczególny jednak do prawidłowego rozwoju potrzebują dobrej jakości żywienia, regularnej aktywności fizycznej, a także zdrowej suplementacji. Jak powinna wyglądać najbardziej wartościowa dieta dla młodzieży oraz dzieci? Co powinna zawierać?
Na początku warto zaznaczyć, że stereotyp definicji słowa dieta odchodzi już do lamusa. Dieta bowiem nie jest restrykcją i nie wiąże się z kategorycznym cierpieniem wynikającym z tego, że odmawiamy sobie przyjemności. Dieta jest sposobem odżywiania, każdy z nas bez względu na decyzje i odgórne przykazania posiada swoją własną, wybraną przez siebie dietę według której się żyw. Oczywiście biorąc pod uwagę dzieci i socjalizację pierwotną, warto zaznaczyć, że nawyki żywieniowe w tym przypadku niejako narzucają rodzice, tudzież opiekunowie, ze względu na to, że w etapie dorastania my powielamy nauki i przyzwyczajenia wyniesione z domów, od autorytetów – młodzież także pozostaje przy diecie raczej „domowej”.
Jakie produkty polecamy?Organizm, który dorasta, potrzebuje witamin i minerałów do tworzenia silnego fundamentu. Suplementacja, żywienie oraz aktywność fizyczna pozostają wówczas kluczowymi składnikami produktywnej codzienności. Kształtowanie postawy, układanie konstrukcji kostnej, warunkowanie przemian i procesów, równoważenie pracy narządów wewnętrznych oraz nadbudowa tkanek, mięśni i komórek – to wszystko odbywa się w okresie młodości. Zdrowa dieta dzieci i młodzieży powinna składać się przede wszystkim z pełnowartościowych białek, nienasyconych tłuszczy oraz dobrej jakości węglowodanów. Młodzi zdecydowanie potrzebują witamin i minerałów (witaminy z grupy B, witamina A, witamina D, witamina K i C, a także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, chlor, cynk) do prawidłowego rozwoju oraz wzrostu. W diecie młodzieży powinny znaleźć się zatem sezonowe warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, takie jak: awokado, pestki, nasiona, olej kokosowy, masło kokosowe, oliwa z oliwek, a także chude białko, np. drób lub chudy twaróg. Najlepsza dieta to zdecydowanie moc kolorów i zdrowych pyszności, które można przygotować w sposób bardzo szybki i sprawny.
Żywienie powinno być przede wszystkim regularne, aby intensyfikować procesy trawienne i przemiany zachodzące dla zdrowia wątroby, jelit oraz trzustki. Dla dzieci i młodzieży najważniejsze jest, aby jeść regularnie w stałych odstępach czasowych średnio co 3-3.5 godziny, aby jeść powoli (to bardzo ważne), ponieważ tylko dzięki dokładnemu rozdrobnieniu pokarmu jego trawienie przebiegnie znacznie sprawniej, organizm zregeneruje się szybciej oraz przyswoi znacznie mniej zbędnych kalorii.
Zdrowa dieta, to przede wszystkim produkty gotowane, duszone na parze lub pieczone - wyzbywając się potraw smażonych na głębokim oleju znacznie łatwiej nam jest o powrót do równowagi. Nie możemy zapomnieć również o odpowiednim nawilżeniu organizmu, albowiem w niemal 76% składa się on z wody, jest ona obecna we wszystkich komórkach i tkankach.
Niewątpliwie, zdrowe i świadome żywienie zarówno u dzieci, jak i u nastolatków jest niemałym wyzwaniem stojącym przed rodzicami, instytucjami oraz nimi samymi. Na każdym kroku spotykamy się bowiem z różnego rodzaju pokusami, które spędzają nam sen z powiek, np. daniami typu fastfood, słodyczami, słonymi przekąskami, itp. Jednak w momencie, gdy organizm młodego człowieka wciąż narażony jest na niezdrowe, podrażniające wątrobę i jelita pożywienie, które nie posiada właściwie żadnych korzystnych właściwości, poza niewyobrażalnym przyrostem tkanki tłuszczowej, staje się podatny na choroby, dolegliwości oraz niedobory witaminowo-minerałowe. W chwili kiedy rośniemy i rozwijamy się, zapotrzebowanie na tak ważne dla naszego istnienia składniki odżywcze znacznie rośnie, dlatego tak często powtarza się, że zarówno zdrowa, naturalna oraz pełnowartościowa dieta, jak i suplementacja są tak ważne.